Kuchnia jest centrum domu, a z punktu widzenia projektantów – także miejscem najbardziej twórczego fermentu. To właśnie kuchenne wynalazki często rozpoczynają szerszą rewolucję. I właśnie w tej przestrzeni najszybciej dokonamy odważnych eksperymentów z wykorzystaniem nowinek technologicznych. Jednym z nich jest właśnie chłodząca ceramika kuchenna.
Kolekcja Naturally Cooling Ceramics – Magisso
Świetny pomysł
Świętująca w tym roku dziesięciolecie firma Magisso z Helsinek pokazuje, jak twórczo łączyć nowoczesność z szacunkiem dla tradycji. Ściślej mówiąc – tradycji designu. Produkty kuchenne Magisso niejednokrotnie wyprzedzają nasze potrzeby. Projektanci stworzyli choćby fantastyczny nóż do krojenia ciasta, który zarazem służy do podawania smakowitych porcji wprost na talerz. A oferowane przez nich szczypce do makaronu rozwiązują odwieczny problem z przenoszeniem tego niełatwego produktu.
Nietypowa, ale wyjątkowa ceramika kuchenna
Jednym z hitów Magisso jest chłodząca ceramika kuchenna Naturally Cooling Ceramics, dziś wchodząca na rynek w kolejnej już wersji – Cooling Ceramics White Line. Pomysł na ten zestaw można z pewnością nazwać rewolucyjnym. Stylowe, odznaczające się prostotą, minimalistyczną linią naczynia mają specjalną funkcję – utrzymują jedzenie w niskiej temperaturze.
Czego nie widać, a co kryje w sobie chłodząca ceramika kuchenna?
Chłodząca ceramika kuchenna rozwiązuje znane z dnia codziennego problemy. Dzięki Magisso nasz sok lub ulubione wino będą orzeźwiające przez cały wieczór. Nie trzeba już zawracać sobie głowy kostkami lodu, który niestety szybko się rozpuszcza. Dzięki wyposażonym w funkcję chłodząca karafce lub flakonowi na butelki, napoje będą utrzymane w odpowiednio niskiej temperaturze przez kilka godzin. Sałatka ze świeżych owoców nie straci smaku, a przede wszystkim apetycznego wyglądu, jeśli umieścimy ją w jednej ze stylowych misek.
Naczynia chłodzące Magisso świetnie sprawdzają się także jako miski na owoce lub przekąski. Neutralność tych naczyń sprawia, że mogą stać się również dekoracją wnętrz. Wyrafinowana prostota jest na tyle estetyczna, że mogą samodzielnie królować na stole. Nie potrzeba wtedy właściwie żadnych dodatkowych ozdób.
Chłodząca ceramika kuchenna Magisso jest prosta w dwóch znaczeniach. Aby uzyskać efekt chłodzący, naczynia wystarczy spłukać wcześniej zimną wodą.
Naczynie zanurzone w wodzie na minutę chłodzi następnie swą zawartość przez 2-4 godziny. Magisso pozwala nam także odcisnąć indywidualne piętno na naczyniach. Unikalna technologia sprawia, że ta chłodząca ceramika kuchenna może być wzbogacona naszymi rysunkami lub napisami. Łatwo nanieść je kredą i równie łatwo usunąć.
Prostota jako wartość
Ale prostota to także esencja piękna stylu projektantów marki Magisso. Proste, czarne naczynia z klasycznej już kolekcji Magisso Cooling Ceramics pasują do wielu wnętrz. Doskonale współgrają ze stylem orientalnym, dlatego chłodząca ceramika kuchenna pomoże w serwowaniu wykwintnego sushi.
Nagrody i nowości
Piękno klasycznej kolekcji chłodzącej ceramiki kuchennej Magisso doceniło jury wielu prestiżowych konkursów. Linia Cooling Ceramics zdobyła Global Innovation Award, Red Dot Design Award oraz nagrodę Good Design. Dziś projektanci z Magisso idą krok dalej i proponują nową wersję, podobnie jak pierwszą, zaprojektowaną przez Simona Stevensa.
White Line Cooling Ceramics
Simon Stevens
Chłodząca ceramika kuchenna z linii White Line Cooling Ceramics wzbogaca klasyczną wersję. Mleczny koktajl podany w takim naczyniu zyskuje na atrakcyjności. Poprzednie naczynia były czarne. Dziś zostały zdynamizowane białą linią w górnej partii mis, flakonów i waz.
Zbliża się sezon spotkań w ogrodach i na tarasach. Chłodząca ceramika kuchenna zapewnia utrzymanie pysznych potraw w świeżości. Nawet w lipcowym skwarze apetyczne owoce i pyszne napoje nie stracą swojej wartości.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.