Garden party kojarzy się z sielskością rodem z romantycznych powieści Jane Austen. Nie ma to jak pałaszowanie sezonowych owoców i lekkiego branchu pod osłoną nieba. Orzeźwiająca lemoniada z kardamonem smakuje jeszcze lepiej, kiedy nasiąknie aromatem mięty uszczkniętej prosto z krzaczka. Pogoda trochę w kratkę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zorganizować wytęsknione garden party. Wystarczy skompletować niezbędną zastawę i na wszelki wypadek mieć pod ręką kardigan. Pamiętajmy: „… nie ma złej pogody. Można się tylko nieodpowiednio ubrać.”
Riviera Maison
Bon appétit!
Wrzesień, rok 1900. W paryskich ogrodach Tuileries, ówczesna głowa Francji, Émil Loubet, wyprawia olbrzymie garden party. 23 tysięczny tłum możnych tego kraju zasiada przy siedmiuset stołach, ciągnących się jak „stąd do wieczności”. Całą promenadę spowija dziesięć kilometrów obrusów, a zastawę stołową liczy się w tysiącach. Przyjęcie obsługują zastępy najznamienitszych kucharzy, którzy dla osiągnięcia lepszej mobilności jeżdżą na rowerach. Stoły uginają się pod defiladą frykasów. Jest łosoś w glazurze- oczywiście po parysku, dorodne pulardy z Bress, rolady z bażantów, pasztet z kaczek, sałatka Potel i oczywiście soczysty filet wołowy- przygotowany na wzór tego, którym Madame Pompadour raczyła swojego Ludwika XV z Burbonów.
Chociaż garden party trwało niespełna dwie godziny, żadna późniejsza fiesta w plenerze nie była w stanie równać się z rautem Loubeta.
Riviera Maison
Rosendahl
Do wyboru, do koloru
Przy okazji organizowania domowego garden party można połasić się o nowy design zastawy stołowej. Jeśli chcielibyśmy, aby nasze przyjęcie chociaż odrobinę przypominało Tuileries sprzed wieku, zastanówmy się dwa razy jakie naczynia będą niezbędne. Latem stawiamy zwykle na lekkie dania- sałatka caprese lub nicejska, klasyczny chłodnik ogórkowy albo awangardowy z awokado, gazpacho z dorodnych pomidorów i paella marinaera- koniecznie ze świeżymi frutti di mare. Do serwowania takich potraw konieczne są misy, miseczki i oczywiście talerze. Gdy garden party organizujemy w okresie letnim, najlepiej wybrać te wykonane z terakoty i glazury, po uprzednim zanurzeniu ich w wodzie, chłodzą swoją zawartość przez kolejne 2-4 godzin.
Trendbooki szczególnie promują szkło bezołowiowe, które w przeciwieństwie do standardowego rodzaju tego tworzywa, nie wchodzi w reakcje z płynami, szczególnie tymi mocniejszymi… Więc jeśli będziemy chcieli napić się smoothie z procentem, zaopatrzmy się w szklanki pozbawione szkodliwego pierwiastka.
Kolekcja Nordic Skagerak
Rosendahl
Garden party bez soczystej truskawki we wszystkich możliwych postaciach? Rejection! Urocze muffinny z kremowym beretem piętrzące się na etażerce można jeść oczami. Brioche z truskawkowym dżemem z pewnością długo nie zagości na talerzu. Zabierzmy podwieczorek do ogrodu, może w końcu zwabimy lato!
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.