Parasole do restauracyjnych ogródków stanowią nieodłączny element letniej scenerii. Akcesoria chroniące przed słońcem pozwalają wypocząć i zjeść posiłek na zewnątrz w komfortowych warunkach. Tego rodzaju produkt warto dopasować do charakteru aranżowanego miejsca i lokalu serwującego określone specjały. Jaki parasol dla restauracji wybrać? Poniżej podpowiadamy, na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu. Krótki poradnik pozwoli szybko znaleźć idealny model do kawiarni, śródziemnomorskiego ogródka, lodziarni.
Parasol wspornikowy, wiszący i ścienny: charakterystyka
W ofercie producentów można znaleźć różnego rodzaju modele. Jakie parasole wybrać dla restauracji? W kolekcjach marek dostępne są propozycje wspornikowe, wiszące i ścienne. Odróżnia je sposób mocowania.
Parasol wspornikowy
Tego typu model przylega do słupka bocznego. W praktyce oznacza to przeciwsłoneczną ochronę bez niepotrzebnego „zagracenia” wolnej przestrzeni. Konstrukcja nie zabiera miejsca, dzięki czemu łatwiej zagospodarować kącik wypoczynkowy, a tym samym wyposażyć go w krzesła oraz stoły. Zadaszenie unosi się nad gośćmi, co wpływa na charakterystyczny, „pływający” efekt.
Parasol wiszący
Podobnie jak parasol wspornikowy, model wiszący unosi się nad gośćmi. Produkt może mieć ramię boczne. Słupek z prawej lub lewej strony sprawia, że parasol cechuje się komfortowym użytkowaniem oraz ergonomią.
Parasol ścienny
Taki model odróżnia brak słupka. Parasol tego typu jest mocowany do ściany. Zacisk ścienny zastępuje podstawę. Rozwiązanie jest wygodne i alternatywne.
W ofercie można znaleźć także produkty podwójne, gdzie jeden słupek podtrzymuje dwa zadaszenia. Modele czteroczęściowe z powodzeniem mogą zostać wykorzystane w ogródkach restauracyjnych o wyjątkowo dużych metrażach.
Jaki rozmiar i kształt parasola dla restauracji wybrać?
Jaki parasol dla restauracji wybrać? W ogródkach i na tarasach sprawdzą się idealnie większe modele. Parasole wspornikowe oraz wiszące nadają się doskonale do lokali gastronomicznych, ponieważ są dostępne w rozmiarach: 3×3 metry lub 3×4 metry. Kwadratowe i prostokątne modele zapewniają więcej cienia, niż te okrągłe. Parasol o wymiarach 300 x 300 cm rzuca 9 metrów kwadratowych cienia. Model okrągły nawet 27% mniej. Akcesorium w rozmiarze 3 x 3 metry lub 3 x 4 metry stanowi uniwersalne dopełnienie kącików wypoczynkowych na prawie wszystkich metrażach. Taki wymiar pozwoli zachować równowagę między dosyć ciężką podstawą i znacznie lżejszą tkaniną. Zbyt mały parasol nie będzie stabilny, zbyt duży może się nieprzyjemnie kołysać.
Jaką podstawę do parasola wybrać?
Jaka podstawa dla parasola dla restauracji? Warto dopasować dostępne warianty do miejsca docelowego.
Podstawa z płytek
Podstawa jest układana na ziemi – zsynchronizuje się z podłożem. Takie rozwiązanie jest wygodne, ponieważ nie wymaga dodatkowych akcesoriów montażowych i prezentuje się estetycznie. Za wadę może uchodzić jej wielkość – bywa z tego powodu uciążliwa i zajmuje więcej miejsca. Parasol dla restauracji z taką podstawą sprawdzi się idealnie w ogródkach eleganckich i reprezentacyjnych.
Płyta dolna
Takie rozwiązanie pozwala zamontować parasol. Płyta o wymiarach około 40 x 40 cm zostaje przykręcona do podłoża z wykorzystaniem czterech otworów.
Podstawa tuleja
Tego typu podstawa jest betonowana. W efekcie końcowym słupek parasola jest odporny na różnego rodzaju czynniki zewnętrzne, w tym wiatr oraz burzę. Podstawa zapewni solidność oraz trwałość całej konstrukcji.
Kółka
Na zamówienie można także nabyć parasole z kółkami. Taki model jest mobilny i komfortowy w użytkowaniu. Przy użyciu kół można przetransportować akcesorium w wybrane miejsce. Produkt nie jest niestety tak stabilny w niesprzyjających warunkach pogodowych, jak modele z podstawą zamontowaną lub zabetonowaną.
Parasol – wizytówka lokalu
Odpowiedni parasol nie tylko ochroni przed słońcem, ale także podkreśli charakter restauracji. W ofercie producentów można znaleźć modele nowoczesne, eleganckie, a także oryginalne i efektowne. Akcesorium warto dopasować do wiodącej stylistyki i w ten sposób wyeksponować reprezentacyjne miejsce. Warto pamiętać, że parasol jest wizytówką widzianą przez przechodniów, turystów, wszystkich potencjalnych klientów już z oddali. Tego rodzaju akcesorium stanowi także część letniej scenerii – powinno się dobrze komponować z miejscem, nie zaburzać jego estetyki i atmosfery. Jaki parasol dla restauracji? Postawmy na model ponadczasowy, niekoniecznie dekoracyjny, ale solidny i cechujący się wysoką jakością wykonania.
Identyfikacja wizualna
Parasol dla restauracji może posłużyć za reklamę lokalu. Logo na zadaszeniu będzie informować o mocnej pozycji marki, przyczyni się także do popularyzowania jej. Znak graficzny można na zamówienie połączyć także z kolorami identyfikacji wizualnej. Spójna całość pozwoli efektywnie realizować cele marketingowe, kreować odpowiedni wizerunek oraz budować silną pozycję wśród konkurencji. Parasol służący za element identyfikacji marki będzie się wyróżniał i ułatwi łączenie konkretnego miejsca, ulicy, adresu z nazwą lokalu.
Jaki kolor dla parasola dla restauracji?
Jeśli parasol dla restauracji nie musi być dopasowany do identyfikacji wizualnej, warto postawić na odcienie eleganckie oraz barwy wyróżniające lokal od sąsiednich ogródków. W luksusowych restauracjach najlepiej sprawdzą się modele jasne, stonowane, o subtelnej palecie kolorystycznej. Nieco mniej zobowiązujące miejsca można wzbogacić o parasol w odcieniu kontrastowym, żywym, nasyconym. Czerwone zadaszenie z pewnością pozwoli się bardziej wyróżnić wśród tych białych, neutralnych wykorzystanych przez konkurencję. Jaki parasol dla restauracji? Proponujemy wybrać model dopasowany kolorem do miejsca i charakteru lokalu. Warto zdecydować, czy bardziej zależy nam na wyeksponowaniu prestiżowego ogródka, czy wręcz przeciwnie – zachęcenia jak największej ilości osób do skorzystania z oferty. W pierwszym przypadku należy postawić na parasol reprezentacyjny i szykowny. W drugim przypadku z powodzeniem można sięgnąć po wyróżniające barwy i nieco bardziej nowatorskie oraz kreatywne rozwiązania.
Symetria i harmonia
Jaki parasol dla restauracji wybrać? Z całą pewnością sprawdzi się tutaj model odpowiednio skoordynowany z innymi elementami wyposażenia. Pamiętajmy, że ogródek powinien prezentować się równie efektownie i estetycznie, jak wnętrza lokalu. Parasol dla restauracji zharmonizowany z krzesłami i stołami nie zakłóci układu i nie zaburzy ogólnej koncepcji. Postawmy na parasole, które będą odpowiadać specyfice metrażu i pozwolą osiągnąć zrównoważony efekt końcowy.
System teleskopowy
Na uwagę zasługuje także system otwierania i zamykania. Jaki parasol dla restauracji? Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie model wyposażony w konstrukcję teleskopową. Co to oznacza w praktyce? Taki produkt jest wygodny w użytkowaniu. Parasole wzbogacone o specjalną sprężynę otwierają się z dużą lekkością. Taki system sprawia, że czasza podnosi się bez opadania i nacierania na stoły oraz krzesła obok. Teleskopowa konstrukcja umożliwia otwieranie i zamykanie bez narażania gości na niepotrzebny rozgardiasz.
Parasol dla restauracji powinien odpowiadać charakterowi miejsca. Elegancki, minimalistyczny, ekstrawagancki – każdy z dostępnych modeli stworzy konkretny efekt końcowy. Właściwy produkt wyeksponuje prestiż lokalu oraz ogródka. Na uwagę zasługują cechy wpływające na funkcjonalność. Sprawdźmy przed zakupem, czy odpowiada nam sposób mocowania. Oceńmy także rozmiar, kształt i podstawę parasola. Od tego zależy, czy akcesorium spełni swoje zadanie i będzie wygodnie użytkowane przez lata.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.