„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazję do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” – Tessa Capponi – Borawska. Słusznie, gotowanie należy celebrować. Każdy składnik wymaga jednak rozmysłu i dopracowania. Przygotowywanie posiłków opiera się na pewnych powtarzalnych rytuałach, które ostatecznie decydują o sukcesie dania. Nie trzeba być Marthą Steward, żeby z kuchennych rewolucji wyjść obronną ręką, bez piekących rozczarowań i kulinarnego ego sprowadzonego do parteru. Pewne gadżety w kuchni wystarczą, aby gotowanie poszło jak po maśle.
Skandynawskie gotowanie
Duńczyk, Szwed czy Norweg – każdy z nich bez owijania w bawełnę przyzna się, że na gotowaniu dla rodziny spędza godziny. Skandynawowie są silnie związani z tradycją kulinarną swoich legendarnych przodków- Wikingów, oczywiście praktykują ją w uwspółcześnionej i bardziej wysublimowanej wersji. Mieszkańcy krajów nordyckich gotują dużo, chcą więc maksymalnie usprawnić swoją pracę, skrócić czas przygotowywania posiłków, rzecz jasna zachowując przy tym najwyższe walory smakowe potrawy. W tym temacie na prowadzenie wysuwa się Dania. RIG – TIG to duńska marka, która stworzyła całą gamę interesujących akcesoriów przeznaczonych kuchni oraz jadalni. Pod egidą firmy Stelton, skandynawskiego lidera branży, tworzy przedmioty oparte na tradycji wzornictwa Północy. Zgodnie z filozofią marki gadżety w kuchni mają być zgodne z zasadami optymalnej funkcjonalności, założeniami dobrego designu oraz ekologii. RIG –TIG angażuje najlepszych projektantów, którzy zalety ergonomii osadzają w kontekście prostej, przejrzystej, wyrafinowanej formy. Takie gadżety w kuchni mają nie tylko charakter utylitarny, ale również wyraźny walor dekoracyjny.

Gadżety w kuchni na każdym poziomie kulinarnego wtajemniczenia
Młynek do sera
Parmezan – duma włoskich potraw. Bez niego risotto jest jak tort bez wisienki. Starte wiórki dodają ostrości makaronom i sałatkom, idealnie zagęszczają sos. Młynek do sera, wyposażony w ostrza ze stali szlachetnej, umożliwia podanie świeżo startego sera bezpośrednio przed zaserwowaniem potrawy, w higieniczny, a przede wszystkim bezpieczny (szczególnie dla palców) sposób.
Design: Nis Fischer
Młynek do sera
Dressing shaker
Francuski, tajski, hiszpański… Każda sałatka zaczyna istnieć dopiero po polaniu jej dressingem. Najpierw jednak trzeba nim porządnie wstrząsnąć. Shaker do dressingu otrzymał kształt idealnie dopasowany do dłoni, bez wysiłku, dokładnie wymieszamy sos, którym od razu można polać sałatkę. Denko shakera posiada specjalny otwór do przelewania zawartości i dodatkowy system filtracji większych składników dressingu.
Design: HolmbäckNordentoft
Wałek do ciasta z matą
Magiczna różdżka – stolnica i wałek w jednym. Takie gadżety w kuchni to my lubimy, tym bardziej, kiedy w szafkach notorycznie brakuje miejsca. Akrylowy wałek, oprócz swojej pierwotnej roli, pełni funkcję pojemnika… na silikonową matę, która nie pozwoli, żeby ciasto się do niej nieprzyzwoicie kleiło.
Design: Klaus Rath
Wałek do ciasta z matą
Zestaw do sushi
Nie ma to jak sushi przygotowane własnoręcznie i to na oczach domowej publiczności. Niepozorna pałeczka, a tak wiele możliwości. Aż trudno dać wiarę, że w tubie mieści się cały zestaw potrzebny do wykonania japońskiego specjału: mata do zwijania maki, szpatułka do nakładania ryżu, foremki do nigri, które są jednocześnie zatyczkami tuby. Fenomenalne, prawda?
Design: Maria Berntsen
Zestaw do sushi
Wirówka do sałaty
… czyli miska z funkcją wirowania. Do koszyczka wkładamy sałatę, płuczemy obficie wodą, nakładamy pokrywkę i kręcimy korbką. Voilà! Liście sałaty osuszone i gotowe do schrupania.
Design: Jens Fager
Wirówka do sałaty
Multiobierak
Trzy gadżety w kuchni, które w szybki sposób „rozprawią się” z warzywami: silikonowa szczoteczka, obierak i nożyk do wiórków. Scyzoryk perfekcyjnego szefa kuchni.
Design: HolmbäckNordentoft
Multiobierak
Multiotwieracz
Wszechstronny otwieracz z dźwignią nie ma sobie równych. Puszki, słoiki, kapsle i korki – kuchenny przybornik poradzi sobie z każdą przeszkodą.
Design: HolmbäckNordentoft
Multiotwieracz
Praska do czosnku
Praska- klasyk w każdej kuchni. Przyciśnięty czosnek wydusi z siebie wszystko! Do kąpieli praskę można rozłożyć na czynniki pierwsze, co znacznie ułatwi jej czyszczenie.
Design: Designit
Praska do czosnku
Zestaw łopatek
Szpatułki do ciasta to niezbędne gadżety w kuchni, przy ich pomocy sprawnie wymieszamy składniki ciasta, wygarniemy resztki kremu z miski, wyrównamy masę w foremce i gładko rozprowadzimy polewę.
Design: Jens Fager
Zestaw łopatek
Łapki do gorących garnków
Japonki z silikonu! Owszem z silikonu, jednak to nie klapki, a odporne na wysoką temperaturę rękawice kuchenne. Ten, kto miał bliskie spotkanie trzeciego stopnia z rozgrzaną blachą, wie że tego rodzaju gadżety w kuchni są obowiązkowym oprzyrządowaniem.
Design: Murken Hansen
Łapki do garnków
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.