Projektując wystrój restauracji, zależy nam na stworzeniu efektu ‘wow’. Aby uzyskać taki efekt, musimy zacząć od szczegółowych badań rynku. Dobry projekt rozumie etos i filozofię marki oraz wie, jak dotrzeć do grupy docelowej. W twórczy sposób wykorzystuje wykończenia, cechy charakterystyczne wnętrza oraz stylowe przedmioty, aby przyciągnąć i zatrzymać uwagę klienta.
Taki projekt możemy stworzyć niezależnie od wysokości budżetu – liczy się kreatywność i użycie odpowiednich materiałów, które można odnowić bądź poddać upcyclingowi. W przypadku większego budżetu eksperymentujemy z nowatorskimi materiałami i formami.
Kolejnym ważnym aspektem jest wciąż zdobywająca na znaczeniu rola technologii, która zmienia oblicze projektowania wnętrz w sektorze restauracyjnym. Należy pamiętać, że klienci codziennie używają urządzeń elektronicznych, warto więc rozważyć dyskretne umieszczenie gniazdek w powierzchni stołów. Można też zastanowić się nad zaoferowaniem klientom stolików z tabletem, dzięki którym sprawdzą wiadomości lub odpowiedzą na maile, lub, przeciwnie, nad ofiarowaniem klientom możliwości spędzenia czasu z przyjaciółmi lub rodziną w strefie wolnej od technologii.
Jak sprawdzić, czy tak urządzonemu wnętrzu udało się osiągnąć efekt ‘wow’? Nie bójmy się pytać klientów o ich wrażenia, czytajmy opinie zamieszczane w mediach społecznościowych. Wzrost przychodów to także jasny znak, że wystrój restauracji spełnia nasze oczekiwania.
Wystrój restauracji – kilka rad
Poniżej prezentujemy 10 podpowiedzi, dzięki którym stworzysz wspaniały wystrój restauracji:
1. Odważ się być innym niż wszyscy! Upewnij się, że wyróżniasz się na tle lokalnej konkurencji. Niestandardowe podejście do przestrzeni zaintryguje i przyciągnie gości do Twojej restauracji.
2. Rozważnie zaplanuj swój budżet. Uczyń główne założenia i kluczowe elementy projektu swoim priorytetem. Dopiero potem pomyśl, jak szczegóły wystroju pomogą ci je urzeczywistnić.
3. Trzymaj się projektu. Wymienianie poszczególnych elementów na tańsze to pozorna oszczędność. Nie dopuść do tego, by wnętrze Twojej restauracji straciło spójność i charakter.
4. Poświęć chwilę na przemyślenie strategii w zakresie relacji pomiędzy obsługą a klientem – dobrze poprowadzone pozwalają na zwiększenie satysfakcji z wizyty w restauracji. Coraz częstsza wśród klientów potrzeba zrozumienia skąd pochodzą potrawy obecne w menu oraz w jaki sposób się je przygotowuje, może w przyszłości doprowadzić do zatarcia granic między salą a kuchnią.
5. Pomyśl o podróży, którą odbywa każdy klient wchodzący do restauracji. Zadbaj, aby każdy jej krok odzwierciedlał filozofię Twojej restauracji.
6. Słowo klucz to podział – przestrzeń ma pracować na Twoją korzyść. Dzięki podziałowi na strefy w sprytny i kreatywny sposób rozmieścisz stoliki dla gości.
7. Skieruj swój wzrok na zewnątrz: doceń potencjał terenu wokół restauracji, który przy odpowiedniej dbałości o szczegóły może stać się całorocznym przedłużeniem Twojego lokalu. Czasem wystarczą drobiazgi – koce lub źródła ogrzewania w chłodniejsze dni to strzał w dziesiątkę.
8. Zadbaj o odpowiedni nastrój. Postaraj się o jak najwięcej naturalnego światła za dnia, wieczorem zaś postaw na klimatyczne oświetlenie, które nada mu wyjątkowy klimat.
9. Nie bój się zaskakujących połączeń – kombinacja stołków, ławek i foteli przy stołach dla dużych grup pomoże stworzyć nieformalną przestrzeń, jednocześnie pozostawiając klientom wolność wyboru.
10. Nie zapomnij o akustyce! Minimalistyczne wnętrza i dekoracje są w modzie, pamiętajmy jednak, że zastosowanie twardych powierzchni może przyczynić się do wzrostu poziomu hałasu. Inteligentny design korzysta z materiałów dźwiękochłonnych, i nie chodzi tu tylko o miękką wyściółkę. Dzieła sztuki oraz panele ścienne można zaprojektować tak, aby pochłaniały dźwięk i polepszały akustykę, jednocześnie stanowiąc integralną część wnętrza.
Autor: Anna Opara
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.